Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


snoeien

 

snoeitechniek

de juiste techniek van het snoeien steunt vooral op de theorie van de tak aanzetten. Bij het snoeien gaan enkele takken wegnemen, dit wil zeggen we zagen juist buiten de tak kraag. Snoeien het tekort langs de stand dan verwonden we de stam,laten we een stukje tak staan dan kan er geen goede overwalling gebeuren.

Hoe kunnen we nu achterhalen tot waar die tak kraag zit? Veelal kan je aan de boom zelf zien waar de stam eindigt en waar de tak begint. De stam gevormd een konische takkraag die op een bepaalde plaats overgaat in een cilindervormige tak. Op de plaats van die overgang zullen we de tak afzagen. Ook een tak die afsterft geeft duidelijk aan dat waar hij komt. De takkraag zal namelijk niet afsterven.

Hoe gaan we nu praktisch te werk?

In het geval dat we duidelijk de overgang tussen tak en stam zien, zullen we op de rand hiervan de tak afzagen. Betreft het een afgestorven tak, dan mag men alleen maar dood hout afzagen. Het levend hout vormt een stuk van de stam of is een beginnende over waling. Hebben we te maken met een tak waarvan hij bijna niet kunnen zien waar de overgangtak/stam zit, dan gaan we als volgt te werk.

In de tak oksel is er een plaats waar als het ware schorsbij een wordt geduwd. Deze lijnvormige schorsrichel loopt door naar onderen. Bij het snoeien wordt de zaag schuin naar onderen gericht.

snoeitijd tip

wanneer is de beste periode om te snoeien? In principe is het mogelijk om heel het jaar door te snoeien. Aan elk seizoen is echter wel een nadeel verbonden.’s zomers nooit heeft echter de meeste voordelen.

Voordelen:

  • minder kansen bloeden. Vanaf half december tot het voorjaar zijn er veel bomen die bij snoei veel sap verliezen.
  • Actief afgrendeling’s mechanisme. de afgrendeling van rond gebeurt alleen bij een boom die nog niet in rust is. In de winter wordt bij het snoeien een bondig gemaakt zonder dat deze langs achter wordt afgegrendeld.
  • Goede wondweefsel vorming. Idem als bij de afgrendeling geldt dat een boom alleen in staat is en over Walling te maken wanneer hij nog actief is.
  • Minder kans op vorming van waterlot. Bij winters-Louis wordt het evenwicht tussen de kruin en de wortels verbroken. Hierdoor ontstaat in de lente een sap stroom die niet door het kleiner aantal takken kan opgevangen worden. Daardoor ontstaat waterlot. Bijzonder salie is dat minder het geval.
  • Minder kans op aantasting. In de zomerperiode zijn er minder schimmels sporen aanwezig  in de lucht, waardoor snoei vonden minder kans hebben om te worden aangetast.

Nadelen:

  • geen duidelijk zicht. Een groot nadeel van zomers Louis is dat door de aanwezigheid van de bladeren de takstructuur niet zichtbaar is voor de snoeier. Zo is een moeilijker te achterhalen welke takken er het beste uit moeten.
  • Meer afval. Ook omwille van de bladeren is het geen pad wordt weggesnoeid qua volume groter dan wanneer dit in de winter gebeurt. In de bosbouw is dit echter van geen belang om de takken blijven in het bos achter.

 

Alles weten over snoeien??

%d bloggers liken dit: