Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


wanneer snoeien

wanneer moet ik snoeien

Als een boom of struik nooit gesnoeid wordt, dan zal de groei minder goed zijn. In het ergste geval zal een bloeiende struik wild uitgroeien, topzwaar worden en een kleiner aantal, kleinere bloemen produceren.

Dit geld ook voor fruitbomen, De mooie vorm zal verloren gaan en de kwaliteit van de vruchten zal afnemen. Bovendien zal de kans op aantasting door ongedierte en ziekte groter worden.

Een gunstig effect door snoeien

Uit het bovenstaande volgt dat snoeien voor de meeste houtige planten een zeer gunstig effect heeft, Maar de tijd waarop er wordt gesnoeid is wel van bijzonder groot belang.

Voor bloeiende bomen, struiken en klimplanten is het goed om op de bloeitijden te letten. Er kan dan geconstateerd worden of de beste en meeste bloemen gevormd worden aan hout van het lopende seizoen, of aan hout van het voorafgaande jaar. Daarmee heeft men meteen een richtlijn voor het tijdstip van snoeien.

Ik zal dit nog even in een voorbeeld illustreren.

De forsythia bloeit in het voorjaar en produceert dus de beste bloemen aan takken die het voorafgaande jaar zijn gevormd. Ook aan oudere takken komen wel bloemen, maar toch niet zo overvloedig.

Struikrozen (theehybriden en floribunda’s) vormen jonge scheuten die nog in het zelfde seizoen bloemen leveren. Als algemene regel kan dus gezegt worden dat sierbomen en struiken die vóór ongeveer half juni bloeien, dat voornamelijk doen aan hout van het voorgaande jaar.

Valt de bloeitijd later, dan worden er voornamelijk bloemen gevormd aan hout van het lopende seizoen. Dit bloeibare hout moet dus bij het snoeien gespaard worden.

Er kunnen twee eenvoudige snoeiregels worden gegeven:

  • Valt de bloei in het eerste halfjaar met de bloemen voornamelijk aan hout van het voorgaande jaar (bv. forsythia) dan wordt er onmiddelijk na de bloei gesnoeid.
  • Valt de bloei in het tweede halfjaar, dan wordt er gesnoeid op het eind van de winter of in het vroege voorjaar.

Natuurlijk zijn er uitzonderingengevallen, maar in het algemeen is er goed met deze regels te werken, tenminste als het gaat om sierbomen, struiken en houtige klimplanten.

Door de regels op te volgen zit er bovendien voldoende tijd tussen het snoeien en de volgende bloeiperiode. Gedurende die tussentijd kunnen er een groot aantal jonge scheuten worden gevormd.

Succes met het snoeien,  en ik kan u het e-boek “In 3 simpele stappen uw tuin weer netjes” aanraden.

%d bloggers liken dit: