Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


5 Tuintips voor juli

Tuintips juliPas op uw rozen (sterroetdauw)

Let er bij uw rozen op dat ze niet worden aangetast door sterroetdauw. De eerste tekenen zijn aan de onderzijde naar geel verkleurde blaadjes met donkere vlekken. Niet alle rozensoorten zijn voor deze ziekte in gelijke mate gevoelig, maar als deze aantasting wordt waargenomen moeten de desbetreffende bladeren worden verbrand en de plant worden bespoten met een zwavelhoudend ziektebestrijdingsmiddel. U kunt zo’n middel ook ter voorkoming gebruiken, bijvoorbeeld als u uit ervaring weet dat deze schimmelziekte in uw tuin meer voorkomt. Meestal komt deze ziekte wat later in het jaar voor, maar kan dan ook grote schade aanrichten en de rozen volledig van hun blad beroven. Ter voorkoming moet u elke tweede week spuiten. Volg de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing bij de bestrijdingsmiddelen.

 

Nette graskanten

Voor wat betreft een goed onderhouden gazon is maaien en bemesten niet voldoende. Van tijd tot tijd zult u ook de graskanten moeten afsteken. Voor kleine gazons komt u wel uit met een graskantsteker met een halfrond blad. Wie geen timmersmansoog heeft kan op eenvoudige wijze een koortje spannen of een plank langs de graskant leggen, om goed rechte kanten te verkrijgen. Bij grotere gazons is het beter een graskantsnijder te gebruiken met wieltjes.

Nooit te droog, nooit te nat

U moet elke dag even naar de potplanten kijken en controleren of ze water nodig hebben. Speciale potten met een kleine watervoorraad hebben geen dagelijks onderhoud nodig. Dat is niet alleen handig tijdens vakanties, maar het hele jaar door. Bij hydrocultuur, het gebruik van aquadraad en rivièrapotten hoeft u alleen maar zo nu en dan de potten bij te vullen. Rivièrapotten zijn kunststof bloempotten die van binnen zijn voorzien van een uitgekiend watertoevoersysteem. In de pot zitten van boven naar onder gezien: een laag aarde, een zuigend rooster, een laagje lucht en onderin de watervoorraad. De hoeveelheid water kunt u door een venstertje in de pot controleren en aanvullen via een in een hoekje aangebracht vulpijpje. Aan dit water kan men desgewenst wat kunstmest toevoegen. Er bestaan ook kunsstof bloembakken voor het balkon die volgens hetzelfde principe werken. Met deze potten en bakken kunt u de planten ten minste twee weken aan hun lot overlaten.

Interesse gekregen bij deze bloempotten? kijk dan even hier

 

Zomersnoeiwerk

Appels en peren die als leiboom worden gekweekt, hebben ‘s zomers een vormsnoeibeurt nodig. U kweekt ze aan draad of als alleenstaande, loodrechte stam of als U-vormig boompje. De stam laat u de eerste jaren in de lengte doorgroeien, de dwarsscheuten snoeit u echter steeds weer terug tot 6-8 bladeren. Dit zomersnoeiwerk herhaalt u elk jaar. Gedurende de winter worden ook de twijgen nog wat teruggesnoeid. Op deze manier krijgt het leiboompje in de loop der jaren veel vruchtdragende twijgen, terwijl de totale boom toch maar weinig plaats inneemt. Bij de U-vormige boom is het in wezen niet veel anders, met dat verschil echter dat er behalve de stam nog twee hoofdtakken u vormig naar boven worden gekweekt. Voor een tuinfanaat is het opkweken van zo’n leiboompje een interessante opgave.

Maden

Deze maand zijn het vooral de kwetsen, pruimen, reine claudes en mirabellen die vaak ernstig worden aangetast door rupsen. Dit zijn de rupsen van wintervlinders, die hun eieren onder de vruchten leggen. Deze eieren boren zich in de vruchten en maken ze daardoor onbruikbaar. Wie dat wil vermijden kan niet zonder een op de juiste tijd geplande bespuiting. De plantenziektenkundige dienst houdt de vlucht van de vlinders bij en maakt de periode bekend wanneer er eieren worden gelegd. De eieren zijn met het blote oog te herkennen. Als spuitmiddel kunt u het beste een biologisch afbreekbaar middel gebruiken.

%d bloggers liken dit: