Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Buxus verzorgen

buxus sempervirens

buxus sempervirens verzorgen

De meest gebruikte buxus in onze tuinen is buxus sempervirens. In mindere mate zie je buxus microphylla, een minder winterharde soort. Buxus heeft de naam traag te groeien. Dat geldt enigszins voor buxus sempervirens ‘suffruticosa’, een cultivar die wat trager groeit van nature. De gewone buxus sempervirens groeit veel sneller. Hij groeit in gunstige omstandigheden in volle grond toch wel 15 cm en meer per jaar. Met een beetje geluk heb je een stevige buxushaag na pakweg een jaar of 10 tot 15. Dat lijkt lang, maar het meest waardevolle in een tuin heeft die tijd toch echt wel nodig. Wegens die matige groei en het gebrek aan geduld van de huidige generatie tuiniers wordt buxus vooral voor lage hegjes en parterres gebruikt, zoals dat ook het geval was in de tuinen uit Barok. Buxus groeit prima in de zon, maar staat ook zijn mannetje in de schaduw. De struiken worden dan diepgroen. Vooral in de winter komt buxus tot zijn recht, wanneer rijm en sneeuwlaagjes de strakgeschoren hegje bedekken.

In de zomer, bij warm weer of bij het snoeien van buxus komt er een typische buxusgeur vrij. Voor de ene neus is die aangenaam, voor de ander reukorgaan een verschrikking. Die enigszins bittere geur was er de oorzaak van dat buxus in verschillende tijdperken van het toneel verdween; al zeggen de Engelsen dat de Belgen die buxusgeur de ‘geur van god’ noemen. Zij weten er weer duidelijk meer van dan wij zelf.

Het overgrote deel van de ongeveer 80 buxussoorten vindt zij gebied van herkomst in Oost-Azië en Cuba. Buxus sempervirens groeit in grote getale in de landen rond de Middellandse Zee, in hoofdzaak in de typische garrigue op kalkrijke gronden. Dat geeft een belangrijke cultuuraanwijzing: als buxus minder goed groeit of witte bladrandjes vertoont, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan kalk. En daar ligt de voornaamste grondregel. Je kunt haast niet te veel kalk aan buxus geven. Bleke bladranden en een stagnerende groei zijn bijna altijd te wijten aan een gebrek aan kalk in de bodem. In ons land worden naar schatting 120 cultivars van buxus sempervirens en 40 van buxus microhylla aangeboden. Daarbij zijn er met blad in verschillende groottes en met bond blad. De gemakkelijkste buxus is en blijft de gewone buxus sempervirens. Aanbevolen cultivars van buxus sempervirens zijn ‘Elegantissima’, ‘Haller’, ‘Hollandia’ en ‘Planifolia’. Van buxus microphylla worden ‘Faulkner’ en ‘Rococo’ aangeraden.

%d bloggers liken dit: