Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


heester borders in de tuin

border van heestersEen gemengde groep van bladverliezende en groenblijvende heesters geeft weinig werk, maar is het hele jaar door interessant. In het voorjaar bloeien ze weelderig met vaak geurende bloemen en ook later in het jaar trekken ze de aandacht door hun gevarieerde bladvormen, bijzondere bladkleuren en decoratieve vruchten.

Veelzijdige, makkelijke heesters

Heesters vragen weinig aandacht als ze eenmaal zijn aangeslagen. Formeer een evenwichtige groep van een aantal zorgvuldig gekozen bomen en heesters, en al snel zal deze minstens even aantrekkelijk zijn als een vasteplantborder, maar veel minder werk geven. Een heesterborder heeft niet alleen decoratieve kwaliteiten, maar biedt ook privacy en bescherming tegen de wind.

Variatie is troef

Creëer een interessante, gevarieerde heesterborder door struiken te combineren die in hoogte en vorm van elkaar verschillen. Plant de hoog wordende soorten op de achtergrond en de lagere zo veel mogelijk op de voorgrond. Wissel ook hoge, slanke heesters af met soorten die breed en vol uitgroeien en met heesters met overhangende takken.

Behalve hun karakteristieke groeivorm hebben heesters nog andere eigenschappen waardoor ze voor de tuin door alle seizoenen heen van belang zijn. Sommige verlevendigen de tuin op grauwe winterdagen met hun fraai gekleurde schors. De witte kornoelje met felrood gekleurde twijgen, en de braam, met krijtwitte takken, zijn opvallende elementen in de winterse border. Andere heesters geven kleur aan de anders vrij saaie wintertuin door te bloeien – zo produceert de sneeuwbal aan het eind van de winter een overvloed van zoet geurende, lichtroze bloemen.


De lente in de tuin wordt aangekondigd door de weelderige bloemenpracht van Chinese klokjes en seringen, waarna overal de bladeren verschijnen, waaronder die van een aantal bonte variëteiten. Bessen en andere vruchten brengen extra kleur in de herfsttuin, zoals die van vuurdoorn en sneeuwbal. Vaak blijven ze tot ver in de winter aan de struik en zetten het kleurenspektakel van de hefstbladeren nog even voort. De toppers van uw heesterborder komen het best tot hun recht als ze omringd zijn door een aantal minder opvallende soorten. Een geschikt decor voor hun kleurvertoon bieden groenblijvende heesters zoals laurierkers en soorten als het Chinese klokje, dat na de vroege overvloed aan gele bloemen zich met zijn effen groen gebladerde discreet op de achtergrond terugtrekt.

Minimaal onderhoud

Geef uw heesters een gezonde start door het bed vóór het planten om te spitten en met compost of humus te verbeteren – dan hoeft u ze hiermee later niet meer lastig te vallen. De eerste weken na aanplant moet u ze geregeld water geven, maar daarna vragen de meeste struiken weinig aandacht. Sommige doen het zelfs het beste als ze met rust worden gelaten en bloeien weelderig zonder ooit te zijn gesnoeid.

Verwijder bij voorjaarsbloeiers de uitgebloeide bloemen en snoei zomerbloeiers laat in de winter of in het voorjaar.

Meer tips voor uw tuinonderhoud??

%d bloggers liken dit: