Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


een nieuwe border aanleggen

nieuwe borderEen nieuwe border of een nieuwe bloemperk kan uw hele tuin veranderen. De sleutels tot succes zijn een doordacht ontwerp en een goede voorbereiding. Neem de gelegenheid te baat om, voordat u met planten begint, de grond goed te bewerken en in orde te brengen. Dit is misschien de enige keer dat u toegang hebt tot de grond zonder dat er iets op groeit, dus geef uw kostbare nieuwe planten de best mogelijke start door de grond te verbeteren. Dit is vooral van belang voor een permanente begroeiing van bomen en struiken.

Het ontwerpen van de border

Begin met het opmeten van de plek en maak vervolgens een tekening op schaal, bijvoorbeeld 1:30, op ruitjespapier. U kunt zich dan een betere voorstelling maken van de afmetingen en vorm van de border. Als u de basisvorm eenmaal op papier hebt, kunt u met behulp van overtrekpapier met verschillende bordervormen experimenteren: bijvoorbeeld langwerpige, of met een gebogen rand. Vaak is het goed om wat tegels toe te voegen om een visueel sterke rand te creëren. Vergeet ook het onderhoud van de border niet – een tegelpad langs de achterkant van een diepe border verdwijnt snel uit zicht en kan wieden en snoeien vergemakkelijken.

Markeer op het ontwerp niet alleen de verharding, maar ook de plaats van grote planten, zoals bomenstruiken en solitaire vaste planten. Een border moet altijd minstens één opvallende plant herbergen, maar meer dan een is meestal beter. Deze planten vormen de basis van de beplanting en moeten zowel vanuit het huis, als vanuit andere gedeelten van de tuin duidelijk zichtbaar zijn.

Wat er op papier leuk uitziet, kan in werkelijkheid minder geslaagd zijn, dus zet het ontwerp eerst uit in de tuin en pas zo nodig de plaatsing van de planten aan. Leg de tegels voor een pad langs de borderrand of een werkpad voordat u het plantenbed makt.

De border beplanten

Nadat u de border hebt ontworpen, de grond voorbereid en deplanten hebt gekocht, kunt u met het planten beginnen. Werk van de achterkant van de border naar voren, zodat u de arde zo min mogelijk aantrapt. Zet de grootste, solitaire plantenhet eerst in de grond; maak grote plantengaten en strooi wat kunstmest bij de wortelkluit. Plant vervolgens de middelgrotestruiken en vaste planten, en ten slotte de lage randbeplanting.

Tips bij borderaanleg

  • Om natuurlijke pollen te vormen, moet u vaste planten in groepen van drie, vijf of zeven planten. Een even aantal planten ziet er al te ordelijk uit en minder natuurlijk dan een oneven aantal.
  • Als alle hoge planten achter in de border staan, wekt de beplanting een erg formele indruk. Laat de hoge plantenverspringen, zodat ze geen rechte lijn vormen.
  • Combineer planten met contrasterende vormen, dus wissel hoog opgaande, slanke planten af met planten met een ronde, bossige groeivorm.
%d bloggers liken dit: