Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


tuin schuur maken

schuurEen schuur is haast onmisbaar in elke tuin. We hebben hem nodig om er gereedschap, tuinmaterialen of fietsen in op te bergen. Als de schuur niet gelijk met het huis is gebouwd, kunt u er een kopen in de vorm van een bouwpakket. Na het leggen van de fundering is het dan niet zo moeilijk om hem in elkaar te zetten. U zult er wel hulp bij nodig hebben.

Modellen

Een schuur van 2 x 1,5 m biedt voldoende ruimte voor opslag en een niet te grote, bijvoorbeeld opklapbare, werkbank. Mocht u er alleen opslag in zoeken, dan zou u ook met een kleiner model kunnen volstaan, maar de ruimte is dan mogelijk te klein om er zelf in te werken of te staan.

Lessenaarsdak

Schuren met een naar één zijde aflopend dak, waarbij de grootste hoogte aan de kant van de deur is, geven maar beperkte stahoogte. Meestal zitten er één of twee ramen naast de deur, zodat daar voldoende licht en stahoogte voor een werkbank is te vinden.

Zadeldak

Als u door de hele schuur voldoende hoogte wilt hebben, neem dan een model met een zadeldak. De grootste hoogte is in het midden en het dak loopt daarbij naar twee zijden af. In de meeste uitvoeringen zit de deur in de kopwand, maar er zijn ook modellen waarbij de deur en de ramen in de zijwanden zijn aangebracht. Let goed op de plaats in de tuin en ten opzichte van het toegangspad en kies de uitvoering die het best bij uw situatie past.

Houtsoorten en betimmering

Het hout dat voor de schuren wordt gebruikt, moet voldoende verduurzaamd zijn. Vure en grenenhout moeten desondanks elke twee of drie jaar een beurt krijgen. Het best kan men onder druk geïmpregneerd grene of lorkehout nemen. Hardhout is kostbaarder en niet altijd aanvaardbaar.

Voor de betimmering van de wanden worden overlappende planken of horizontale rabatdelen genomen. Andere wanden zijn verticaal betimmerd met planken die ook weer in elkaar sluiten.

De binnenwanden zijn bij de eenvoudige modellen onbekleed, maar men vindt ook bedekkingen met board, kunststof of lichte delen. Als de binnenzijde niet bekleed is, kan men die zelf aanbrengen om de schuur tochtvrij en min of meer vorstvrij te maken.

Fundering en de vloer

Een schuur kan op een betonfundering worden geplaatst, maar bij de lichtere modellen zijn betonbanden, biels of een tegelverharding al voldoende. De vloer wordt als een betonplaat uitgevoerd, betegeld of met planken afgedekt.

Stel een zwaardere schuur op een stevige en vlakke ondergrond, zoals een gestorte betonplaat of dikke betontegels. Laat de tegels ongeveer 10 cm buiten de wanden van de schuur uitsteken.

Zet de omtrek uit met piketten en een paar lijnen, verwijder eventuele begroeiing, stenen of dikke wortels. Steek indien nodig de graszoden en de bovenste laag teelaarde af en verwerk die zo mogelijk in een ander deel van de tuin.

Stamp of rol de grond aan met een stamper of tuinwals, vul waar nodig gaten bij en rol het vlak nog eens aan. Spreid een laagje zand van 15 cm dikte over de ondergrond en leg de tegels in het zandbed. Sla de tegels aan met een rubber hamer en let er op dat ze goed aansluiten en vlak liggen. Laat de tegelvloer ongeveer 2-3 cm naar één kant aflopen, zodat er geen regen of spoelwater blijft staan.

Sommige bouwpakketten worden met een vloer van planken geleverd, andere met één van multiplexplaten. Ze rusten op liggers die soms weer dwarsregels hebben. Leg repen asfaltpapier of folie onder de liggers, zodat het vocht er niet in kan trekken. Controleer of de vloerconstructie vast op de tegels ligt en onderstop de balkjes waar nodig met stukjes hout.

Wanden

De wanden worden als panelen geleverd, die aan elkaar moeten worden geschroefd. Het zal wel nodig zijn dat iemand ze bij het in elkaar zetten voor u vasthoudt.

Begin met het plaatsen van een achterpaneel en zijpaneel en zet ze provisorisch aan elkaar vast. Steek de bouten van de buitenkant in de voorgeboorde gaten, doe er aan de binnenkant sluitringen op en draai de moeren losjes vast. Zet de andere panelen op dezelfde manier op hun plaats en maak ze voorlopig vast. Controleer met een bouwhaak of de wanden loodrecht op elkaar staan of meet daarvoor de beide diagonalen in de schuur op. Als alles klopt, kunnen de moeren stevig worden aangedraaid.

Bij sommige uitvoeringen moeten de regels van de wanden op de houten funderingsbalken of de vloer worden gespijkerd. Spijker de latten dan op ca. 30 cm vast voor de bevestigingsbouten aangedraaid zijn. Bij andere modellen worden nog latten meegeleverd die de naden tussen de verschillende wanden afdekken en de schuur tochtvrij maken.

Het dak

Een kleine schuur is veelal met een lessenaarsdak afgedekt. Deze is er gemakkelijker op te zetten dan een zadeldak. Het zogenaamde schilddak ligt aan de voorkant o een draagbalk die op het voorpaneel is aangebracht. Aan de zijkant rust het op twee schuin aflopende balken; ze worden met schroeven op de voor en zijpanelen vastgemaakt.

Het dak zelf bestaat uit multiplex schot dat aan alle kanten even ver over de wanden uitsteekt. Spijker het dak goed vast aan de draagbalken.

Bij een zadeldak van een kleine schuur worden eerst de dakspanten op de zijwanden gezet. In de nok wordt een driehoekige plaat multiplex vastgeschroefd of gespijkerd om de spantconstructie te versterken. Bij een grote schuur zal men echte kapsspanten en daksparren nodig hebben om het gewicht van het dak te dragen. Soms zijn de dakpanelen al met asfalt of zogenaamde shingles bekleed. Als dat niet het geval is, moeten we er zelf dakvilt of ruberoïd op aanbrengen om het dak van de schuur waterdicht te maken.

Snijd een strook af van een rol dakvilt ter breedte van het dak van de schuur. Rol het af van de achterkant of van het laagste punt van het dak en zorg ervoor dat het materiaal een overlap krijgt van ca. 10 cm. Maak het dakvilt met ca. 2 cm lange gegalvaniseerde dakspijkers vast door ze op een onderlinge afstand van 10 cm in te slaan. maak de tweede strook o het dak vast en laat hem ongeveer 10 cm over de eerste liggen. Bij kleine schuurtjes wordt het vilt wel vastgezet door kleine latjes over de naden te spijkeren.

Snijd de afhangende stroken af tot op 5 cm breedte, vouw ze om en zet ze met spijkertjes vast tegen de onderkant van de overstek.

Aan de voor en achterkant wordt de daklijst met houten strip afgewerkt. Deze verticale strip steekt over de dikte van het dakschot heen, zodat het water vrij van de wand blijft. Maak de schuur af door de deur en de ramen die meegeleverd zijn af te hangen.

Zet indien nodig ook het glas in de ramen, bij voorkeur zonder stopverf, maar door de ruiten met kleine spijkertjes in de sponningen vast te zetten.

Meer bouwprojecten…? Klik hier

%d bloggers liken dit: