Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


gazon goed onderhouden

gazonBetonplaten tussen border en gazon

Betonplaten van een oude betonnen schutting zijn prachtig te gebruiken om een afscheiding te maken tussen gazon en border. De betonplaten worden rechtop, zó die ingegraven dat u er met het maaien geen hinder van ondervindt.

Maairand tussen gazon en border

Een smalle strook van de een of andere vorm van bestrating op de grens van gazon en border doet wonderen. U voorkomt ermee dat de grasrand ‘in de border loopt’ en u bent verlost van het wekelijks afsteken van het gras.

Slechte gazonrand verbeteren

Een beschadigde rand in het gazon kan gemakkelijk worden gerepareerd. Met een schop wordt op de bewuste plaats een scherpe snede gestoken. De zode wordt losgestoken en met de rechte zijde naar de rand gelegd. De lelijke kand in het gazon wordt opgevuld met goede grond en eventueel met graszaad ingezaaid.

Op de punt geplaatste stenen: onhandig

Op de punt geplaatste stenen als afscheiding van een gazon zijn erg onpraktisch: er blijft altijd een randje gras staan dat apart moet worden geknipt en tussen de stenen groeit altijd wel gras en onkruid.

Gazonrand afsteken

Tenminste eenmaal in het jaar – het voorjaar is daarvoor de beste tijd- moet u met scherpe spade of kantensteker een pootlijn, de rand van het gazon op de juiste plaats en keurig recht afsteken. Doet u dit maar ‘zo uit de losse pols’ dan zal op den duur de rand niet alleen niet meer recht lopen, maar ook verplaatst zijn.

Het gazon kan in vele situaties steeds kleiner worden, wanneer de planten in de aangrenzende tuin zich snel uitbreiden. Ongemerkt wordt bij het knippen van de grasrand telkens een stukje gras ‘meegenomen’ om de tuinplanten meer ruimte te geven. Tenminste eenmaal per jaar moet u de scheidingslijn duidelijk en keurig afsteken. Erg handig is het om een randje stenen of tegels te leggen, zodat er van uitlopen van weerskanten geen sprake meer is.

Geel gras?

Is uw gazon in het voorjaar pleksgewijs erg geel en lijkt het gras dood te gaan? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben, bijv. de aanwezigheid van veel emelten ( larven van de langpootmug) of een aantasting door schimmelziekten.

Paardebloemen uit het gazon steken

Paardebloemen in een niet te net gazon zijn in het begin van het voorjaar best aardig, maar op den duur zal blijken dat deze diep wortelende plant werkelijk onkruid wordt. Daarom in het aan te raden de planten uit te steken. Er zijn daarvoor handige onkruidstekers in de handel. Één steek en de plant is eruit.

Meer tuintips??

%d bloggers liken dit: