Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


tuin tips

Rozen stekken

geldbesparende tuintips

Stek rozen in de herfst. Kies na bladval een gezonde, rijpe scheut van circa 40 cm lang, die zo dik is als een potlood en in de zomer gebloeid heeft.

Snijd hem vlak boven een naar buiten gerichte knop schuin af. Verwijder het blad en snoei de zachte top weg. Maak de stekken 20 cm lang. Doop de basis in groeistofpoeder.

Steek de stek 15 cm diep in met zand vermengde aarde. Verplant de stekken na een jaar.

Eenjarigen zelf zaaien

Waarom zou u eenjarige planten ieder jaar opnieuw kopen?

Oogst het zaad van cosmea, goudbloem, afrikaan en dergelijke, bewaar het droog en zaai het volgend jaar in de lente op een beschut, vorstvrij plekje uit.

Zaai in bakken of schalen, gevuld met zandige potgrond. Zet de jonge plantjes na de laatste nachtvorst, dus zo ongeveer na 15 mei, in de volle grond.

Planten splitsen

Als u jonge vaste planten in pot koopt, neem dan fors uitgegroeide exemplaren.

Deze kunt u meestal wel in een stuk of drie exemplaren splitsen. Haal de plant voorzichtig uit de pot en spreid de wortels uit.

Deel de kluit met een scherp mes in stukken met voldoende wortels. Plaats de aldus verkregen planten ieder in een eigen plantgat en geef ruim water.

Zichzelf uitzaaiende planten

Tot de planten die voor de tuin van grote waarde zijn, behoren de soorten die zichzelf uitzaaien. Ieder jaar komen ze terug en meestal in steeds grotere aantallen.

Vingerhoedkruid (digitalis purpurea) is een tweejarige plant die slechts eenmaal bloeit. Laat u het zaad echter aan de plant rijpen, dan zaait deze zichzelf uit en verschijnen er elk voorjaar meer nakomelingen.

Probleemloze soorten

De stengelloze en de gulden sleutelbloem zijn polvormige vaste planten die van kleiïge grond houden, in de lente bloeien en zichzelf uitzaaien. Als de uitgebloeide bloemhoofdjes tijdig worden verwijderd, bloeien de planten in de herfst opnieuw.

De schijnpapaver is een breed uitgegroeide vaste plant. In het late voorjaar vormt hij citroengele of diep oranje bloemen. Schijnpapavers kiemen het beste als ze in de lichte schaduw staan, zelfs in de schraalste grond.

 

%d bloggers liken dit: