Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


snoei gereedschap
Contents
  1. Snoeischaar

snoei gereedchap

Het snoeien is een vaardigheid die alleen goed kan worden uitgevoerd als men over goed gereedschap beschikt. Vooral moet dat gereedschap ook bijzonder scherp zijn.

Er moeten namelijk gladde snijvlakken worden gemaakt, die sneller herstellen dan rafelige snoeiwonden. Bovendien zijn botte messen, scharen en zagen ook gevaarlijk voor de gebruiker.

Snoeischaar

Het standaardgereedschap bij het snoeien is wel de snoeischaar. Deze schaar wordt in de tuin het gehele jaar door gebruikt voor het verwijderen van twijgen en kleine takken tot een doorsnee van ongeveer 2,5 cm. Men onderscheidt tweezijdig en eenzijdig snijdende snoeischaren.

De laatste werkt als een soort mes op een aambeeld. Het mes moet wel goed scherp zijn, omdat de twijg of tak anders tegen het aambeeld gedrukt en gekneusd zal worden. Op deze manier zal vooral bij het snoeien van jonge rozestruiken schade kunnen ontstaan.

Het schaarmodel werkt als een schaar. Het snijdende blad glijdt langs het onderste blad in een knippende beweging. Ook hier zou de twijg gekneusd kunnen worden, maar daarom gebruikt men deze schaar ook met het snijdende blad aan de binnenkant (de kant van de boom). De eventuele schade zal dan zitten aan het afgesnoeide gedeelte.

Over het algemeen zal een dergelijke snoeischaar iets duurder zijn, maar men krijgt er nettere, gladdere snoeiwonden mee dan met het aambeeldtype.

De gekozen snoeischaar zal natuurlijk goed moeten worden onderhouden. Het slijpen kan men op gezette tijden door een vakman laten doen. Belangrijk is verder dat de schaar schoon wordt gehouden, omdat er anders ziekten van de ene op de andere plant zouden kunnen worden overgebracht. Ook zal er af en toe een druppel olie nodig zijn. De verbinding tussen de bladen moet enige speling hebben zodat de schaar kan werken.

%d bloggers liken dit: