Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


het gazon kleur geven met bloemen

Enkele aangeplante bolgewassen of vaste planten zorgen voor heel kleurige accenten in het gazon als ze in bloei zijn. De kleuren van de bloemen steken fraai af tegen het groen van het gras en u hebt nauwelijks werk aan de planten.

Bloeiende planten voor gazons die gemaaid worden

Als u uw gazon regelmatig maait, moet u soorten aanplanten die buiten het maaiseizoen bloeien, dus vroeg in de lente of in de herfst. De bloemen van sneeuwklokje, krokus en oosterse sterhyacint geven aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar met hun bloemen kleur aan het gazon. Tegen de tijd dat u uw gazon voor de eerste keer moet maaien, zijn hun bloemen verwelkt en slaan de planten in hun bollen energie op voor het volgende jaar. Voor vaste planten zoals margriet en wilde htacint moet u het maaien uitstellen tot na de bloei.

Herfst is de beste planttijd

De bollen van winterharde voorjaarsbloeiers kunnen vanaf augustus worden geplant. Om te zorgen dat de verspreiding van de planten er natuurlijk uitziet als ze zijn opgekomen, strooit u de bollen met de hand willekeurig uit over het gazon, waarna u ze plant waar ze zijn neergekomen. Grote bollen, zoals die van narcissen, kunt u het beste met een bollenplanter planten. De minimale plantafstand tussen twee bollen is de breedte van een bol. De ideale plantdiepte is twee tot drie keer de bolhoogte.

Om de bollen te planten steekt u met de bollenplanter een 10-15 cm lange kegel van gras en aarde uit het gazon. Meng wat mest door een klein beetje van deze aarde en leg dit terug op de bodem van het plantgat. Plaats hier de bol bovenop met de groeipunt omhoog en dek hem af met de rest van de uitgestoken grond. Leg ten slotte ook de graspol terug en druk stevig aan, zodat het plantgat niet meer zichtbaar is.

Kleinere bolgewassen kunt u het beste in groepjes planten. De plantgaten kunt u met de tuinvork maken door de tanden in de grond te steken en de vork vervolgens heen en weer te bewegen totdat de gaten groot genoeg zijn om de bollen te kunnen te kunnen bevatten. Meng een weinig grond met een beetje mest en doe wat van dit mengsel in elk plantgat. Leg de bollen erin en dek ze losjes af met aarde.

Verwilderen in het gazon

Als ze eenmaal zijn geplant, zullen de meeste bolgewassen zich vanzelf vermeerderen en uitbreiden. Na enkele jaren kunnen ze al flinke groepen hebben gevormd. Als u een paar simpele dingen in de gaten houdt, zult u jarenlang plezier beleven aan de bollen die u in het gazon hebt geplant. Bij tulpen en narcissen moet u geregeld de uitgebloeide bloemen weghalen: doe dit door de stengel vlak onder de bloem af te snijden. Omdat ze van maart tot mei bloeien, zijn narcissen, tulpen en druifhyacinten alleen geschikt voor aanplant in het gazon als de eerste maaibeurt kan worden uitgesteld totdat ze zijn uitgebloeid en afsterven. U kunt de bolgewassen een gedeelte van het gazon toebedelen dat eventueel niet hoeft te worden gemaaid, bijvoorbeeld onder een boom. Vooral voor narcissen geldt dat het gras niet eerder gemaaid mag worden dan nadat hun gebladerde begint te vergelen en dat is op zijn vroegst een week of zes nadat ze bloeien. Als u wilt dat de bolgewassen zich op natuurlijke wijze vermeerderen, moet u wachten todat hun zaden zijn gerijpt en loslaten. Nadat de zaden zijn verspreid, moet u de stengels tot de grond toe afsnijden.

kijk hier voor meer tuintips

%d bloggers liken dit: