Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


ongedierte in uw tuin bestrijden

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt zeker ook voor het ongedierte en de ziekten die uw tuinplanten belagen. Door regelmatig te wieden, tuinafval dat ongedierte en ziektekiemen kan herbergen onmiddelijk op te ruimen, en te zorgen dat de planten voldoende water en mest krijgen, beperk u de kans op problemen tot een minimum.

Door de aanwezigheid van hun natuurlijke vijanden, zoals kikkers, egels, vogels, zweefvliegen en lieveheersbeestjes, in uw tuin te bevorderen, wordt u op een natuurvriendelijke wijze geholpen in uw strijd tegen allerlei ongedierte, zoals bladluizen, witte vliegen, rupsen en slakken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat u het milieu niet belast met gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen.

Als ongedierte en ziekten in uw tuin de kop opsteken, moet u hier zo snel mogelijk iets aan doen. Verwijder aangetast plantenmateriaal onmiddelijk. Gooi zieke plantendelen in de rolemmer en niet op de composthoop, om te voorkomen dat de ziekte zich versprijdt.

Bladluis

Rupsen

Slakken

Witte vliegen

Valse meeldauw

Kiemplantenziekte

Meeldauw

Roest

Virussen

Tips

Bladluizen

Symptomen: Kolonies plantensappen zuigende insecten – meestal groen of zwart. Gewoonlijk op de jonge scheuten. Soms ook kleverige honingdauw en een zwarte schimmel op de bladeren. Talrijk onder warme, beschutte omstandigheden.

Maatregelen: Bevorder de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zoals zweefvliegen en lieveheersbeestjes, Er zijn allerlei milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Bespuit aangestaste planten met een harde straal koud water.

Rupsen

Symptomen: Aangevreten kroonbladen en bladeren; vaak zitten de rupsen in de bloemen. Rupsen gedijen vooral in een slecht onderhouden tuin met veel onkruid.

Maatregelen: Rupsen wegvangen met de hand of planten met een bacteriepreparaat behandelen. Bescherm kwetsbare planten met fijn gaas tegen eierleggende vlindervrouwtjes.

Slakken

Symptomen: In bladeren en stengels zijn onregelmatige gaten weggevreten en er lopen slijmsporen naar de plant. Naakt – en huisjesslakken tieren welig op vochtige, beschaduwde plaatsen.

Maatregelen: Maak een ring van fijn grind op scherp zand rond de basis van jonge planten om slakken te weren. Huisjesslakken met de hand wegvangen, naaktslakken vangen met ingegraven potjes met bier en met hoopjes tuinafval.

Witte vliegen

Symptomen: De  bladeren zijn licht en kleverig. Als er aan de bladeren wordt geschud, vliegen wolken kleine, witte vliegen op van de plant.

Maatregelen: Ruim al het tuinafval in de herfst op, want de eieren van de witte vlieg overwinteren op bladeren. Zet afrikaantjes (Tagetes patula) tussen planten die gevoelig zijn voor witte vlieg, omdat hun scherpe geur ongedierte afschrikt.

Valse meeldauw

Symptomen: De bladeren hebben aan de bovenkant gele vlekken en beige, viltachtige plekken, aan de onderzijde grijsachtige of paarsig witte, pluizige schimmelplekken. Valse meeldauw komt vooral voor op koele, vochtige plaatsen en als planten te dicht opeen staan.

Maatregelen: Koop bij voorkeur planten die gegarandeerd resistant zijn tegen valse meeldauw.

openbaart de ziekte zich, vernietig dan onmiddelijk alle aangetaste planten (delen). Voorkom de ziekte door de planten niet te dicht bij elkaar te zetten.

Kiemplantenziekte

Symptomen: Zaailingen bezwijken op bodemniveau. Het probleem begint vaak bij kleine groepjes zaailingen en verspreidt zich dan. Kiemplantenziekte komt vooral voor onder koele, vochtige omstandigheden.

Maatregelen: De oorzaak van deze fatale ziekte is een schimmel die zowel in de grond als in het water voorkomt. Voorkom de ziekte door een goede hygiëne: gebruik gesteriliseerde potgrond en schoon water.

Meeldauw

Symptomen: De bovenkant van de bladeren en scheuten zijn bedekt met een wit poeder. Meeldauw komt vooral voor onder koele, vochtige omstandigheden.

Maatregelen: Voorkom meeldauw door de planten niet te dicht op elkaar te zetten en voldoende water te geven. Vernietig zieke planten. Gebruik alleen milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Roest

Symptomen: De symptomen lopen uiteen, maar vaak zijn er oranje of bruine vlekken zichtbaar aan de onderkant van het blad en op de stengel. Roest komt vooral voor onder vochtige omstandigheden.

Maatregelen: Voorkom roest door de luchtcirculatie rond de planten te verbeteren en afval en onkruid te verwijderen. Steekt de ziekte toch de kop op, vernietig dan de aangetaste bladeren of verbrand de uitgestoken plant met wortel en al.

Virussen

Symptomen: Vlekken of spikkels op bladeren en bloemen, in uiteenlopende patronen, duiden op een virus. De plant ziet er misvormd uit. Virussen worden door schadelijke insecten verspreid.

Maatregelen: Koo zo mogelijk alleen gegarandeerd virusvrije planten. Bestrijd bladluizen, want die verspreiden de virussen. Virusziekten zijn niet te genezen, dus steek een plant uit die ziek is en vernietig hem.

Tips om problemen te voorkomen

  • Controleer de onderkant van de bladeren en de toppen van nieuwe planten op ziekten en ongedierte voor u ze plant.
  • Hebt u in uw tuin steeds last van bepaalde ziekte, zoek dan naar variëteiten die er bestand tegen zijn.
  • Ruim plantenafval, zoals afgevallen bladeren, onkruid en oude potten op. Een opgeruimde tuin biedt ongedierte minder schuilplaatsen dan een slecht onderhouden tuin vol met onkruid.
  • Inspecteer geregeld de jonge scheuten van de planten en onderneem direct actie als er problemen zijn.
  • De warme, vochtige omstandigheden van een kas zijn ideaal voor de ontwikkeling van ziekten en ongedierte, dus daarin zijn goede hygiëne en ventilatie extra belangrijk.
  • Zet planten zo ver uiteen dat de lucht er goed tussen kan circuleren en u gemakkelijk dorre bladeren kunt verwijderen.
  • Vernietig besmette planten door ze te verbranden of weg te gooien in een rolemmer; deponeer ze nooit op de composthoop.
  • Gezonde planten hebben de minste last van ongedierte en ziekten, dus geef ze een goede verzorging.
%d bloggers liken dit: