Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


mollenplaag

mollen in de tuinVraag: in onze kleine aangelgde tuin (grootte 6 x 14 meter) Huizen mollen. Tuincentra gaven rookbommen mee. Klemmen wil ik niet zetten. De bekende flessentruc, zelfs bleekwater heb ik geprobeerd, nu raadt men mij aan om huisbrandolie in de gangen te gieten. Ik vrees echter voor de gezondheid van onze bomen en planten. Misschien kunt u nog een diervriendelijke ecologische verantwoorde tip geven.

Antwoord: Vermoedelijk huist er in uw tuin één mol in een enorme mollenburcht, een netwerk van gangen waarlangs dit zwarte diertje zich bevoorraadt. Als het vroeg in het jaar en tijdje zacht weer is, kort uw mol zijn winterslaap in en wordt hij weer actief. Huisbrandolie is uit den boze. Uw bodem zou zo goed als waardeloos worden en zelfs grote bomen zouden het loodje leggen. Bleekwater lost ook niets op. De mol trekt zich terug naar veiliger oorden en uw bodem gaat er langzaamerhand aan kapot.

Mijn zus beweert dat ze de mollen uit haar tuin jaagt door geduldig en stelselmatig alle oppervlakkige mollengangen die ze vindt over hele lengte open te leggen. Er zit volgens haar een duidelijke logica in: de mol voelt zich gestoord in zijn privacy en vlucht… Ik heb nog een ander voorstel, ook een werkje voor mensen met geduld, en een waarvoor u zekere handigheid moet bezitten. Op een milde ochtend zet u uw spade binnen handbereik. Doe handschoenen aan en houd het gazon vanuit een stoel nauwlettend in de gaten. Ziet u beweging en maakt uw mol aanstalten een nieuwe molshoop te maken, kom dan snel in actie. Grijp de spade, loop op kousenvoeten het gazon op en houdt de wacht bij beginnende molshoop. Observeer goed en prober te zien vanuit welke richting de mol de aarde naar boven tilt. Stel u dan een halve meter van de plek op, in de richting van waaruit de mol schijnt te werken. Als u merkt dat de mol weer een beetje aarde uit de gang naar buiten duwt, steek dan de spade bliksemsnel in de grond en wrik de mol naar boven. Vang hem met uw handen. Bovengronds is hij tamelijk hulpeloos. Met stevige handschoenen aan hoeft u niet bang te zijn. Breng de buit in een diepe, gladde emmer naar een braakliggend terrein, waar u hem de vrijheid geeft. Wie zijn mollen niet met klemmen wil mollen, moet veel geduld hebben.

De volgende mollenval is een minder tijdrovende variatie op het laatste systeem. Neem een grote, diepe glazen bokaal (opening bovenaan minstens 20 cm doormeter). Spoel de bokaal goed uit zodat hij reukvrij is en was u handen en de bokaal nog even na met modder. Graaf een molshoop of een mollenpijp open en spit een gat waarin u de bokaal plaatst met de opening naar boven. Zorg ervoor dat die opening een cm lager ligt dan de onderzijde van de mollenpijp. Wrijf tussendoor uw handen nog eens in met aarde om de mensengeur te verwijderen, want mollen hebben een uiterst verfijnde reukzin. Dek de opening in het gazon met een onbehandelde plank af. Ga de volgende dag eens kijken. Is de mol nog niet in de bokaal getuimeld, dan hebt u nog een nachtje geduld. Op die wijze is mollen vangen geen groot probleem.

Wanneer je een uitgesneden petfles met propellers op een staaf van 1,5 tot 2 m lengte laat draaien met de hals naar boven, de stop erop en een gat in de bodem waar de staaf doorgaat, dan begint de staaf, wanneer het waait, te trillen en dat lijkt mollen te verjagen. We zagen dit voor het eerst bij vrienden. Overal in de buurt groeven de mollen hun gangen, maar hun tuin bleef van het gewroet gespaard, dankzij een aantal petflessen op een rij. Een goedkoop alternatief als je bedenkt hoeveel een mollenverjager op batterijen kost.

%d bloggers liken dit: