Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


planten tussen de bestrating

Zichzelf uitzaaiende bloeiende planten

Met zichzelf uitzaaiende bloeiende planten tussen de tegels en stenen fleurt u op een eenvoudige manier de bestrating op. Kies planten die genoegen nemen met het kleine beetje, vaak alkalische grond dat beschikbaar is. U hoeft niet veel meer te doen dan ze af en toe uit te dunnen. U vindt deze planten vooral onder de rotsplanten, kruiden, eenjarigen en kortlevende vaste planten.

De toepassing van deze planten is vooral een goed idee als uw bestrating oud is en veel kieren vertoont: in plaats van geld te besteden aan nieuwe plaveisel, doet u uw voordeel met wat anderen misschien als een mankement zouden beschouwen. Verweerde stenen en tegels hebben een karakter en charme die u bij nieuwe nooit zult vinden, en die vooral goed passen bij een ‘boerentuin’ en wilde bloemen.

Bestrating in de schaduw

Deze aantrekkelijke beplanting is heel geschikt voor een patio of andere bestrating in de schaduw. De schijnpapaver (Meconopsis cambrica) en het driekleurige viooltje (Viola tricolor) bloeien van het voorjaar tot ver in de zomer en de Corsicaanse munt (Mentha requienii) zorgt vrijwel het gehele jaar voor kleur. De combinatie van het lichte geel van de schijnpapaver met het tere paars en het diepe groen van munt roept de traditionele boerentuin in herinnering. De munt geeft een heerlijke geur af als zijn blaadjes kneuzen onder uw schoenen en zijn kruipende stengels creëren boeiende vormen op het plaveisel.

Zonnige plaveisel

Voor een bestraat oppervlak dat volop zon krijgt, vervangt u de voorgenoemde planten door Wilde tijm (Thymus serpyllum ‘Goldstream’),  Grote papaver (Papaver rhoeas) en de grote Klaproos. Het driekleurige viooltje kunt u handhaven, want dit voelt zich zowel in de zon als in de schaduw op zijn gemak en voegt veel kleur toe aan het geheel.

Hoe gaat u te werk?

Gereedschap en materiaal (tijdsduur 1  1/2 uur)

  • Steenbeitel
  • Hamer
  • Voegenkrabber
  • Tuinaarde
  • Fijn kippengaas
  • Pinnen
  1. Hak de voegen tussen de tegels of stenen open en verwijder het losse materiaal met een voegenkrabber.
  2. Vul de voegen met tuinaarde.
  3. Zaai dun in de voegen en bedek het zaad met een heel dun laagje aarde. Bescherm de ingezaaide voegen tegen vogels door ze af te dekken met fijn kippengaas dat u met pinnen op zijn plaats houdt.
  4. Begiet de zaailingen bij droog weer. Dun ze uit als ze al te dicht op elkaar groeien en plant het teveel aan plantjes elders uit, zodat het bestrate gedeelte één geheel vormt met de rest van de tuin.
%d bloggers liken dit: