Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


rotsplanten goed onderhouden

Rotsplanten kun je het best in het voorjaar planten. Weliswaar zullen de vroegste soorten dan het eerste jaar niet bloeien, maar er is geen kans op bevriezen of afsterven door te veel nattigheid.

Steenslag strooien

Dikwijls wordt in een rotstuin steenslag tussen de planten gestrooid. Dit geeft niet alleen een natuurlijk effect, maar heeft ook praktische voordelen: de grond spoelt door de regen niet weg, de aarde droogt minder snel uit, onkruidgroei wordt tegengegaan en aanwezigheid van slakken wordt wat tegengehouden.

Rotsplanten niet in de drup

Rotsplanten moeten rondom voldoende ‘lucht’ hebben. Vele soorten groeien uitstekend in de schaduw, maar ‘drup’ van bomen moet beslist worden vermeden.

In de bak overwinteren

Van tere rotsplanten kun je voor de zekerheid een exemplaar oppoten en in de koude bak laten overwinteren.

Rotstuin heeft ook grond nodig

Een rotstuin bestaat niet louter uit een bergje op elkaar geplaatste stenen; er is voor de plantengroei wel degelijk voldoende grond nodig. De stenen zijn er om de grond vast te houden. Stapel ze dus zó, dat ze deze functie kunnen vervullen.

Snelle waterafvoer

Een kenmerk van de meeste rotsplanten is, dat ze vooral ‘s winters niet in natte grond mogen staan; de wortels zouden dan verrotten. Door het aanbrengen van een drainagelaag van puin e.d. kun je er voor zorgen dat het water snel kan worden afgevoerd.

Geen rotsplanten uit de natuur

Het lijkt zo aantrekkelijk om van je vakantie plantjes uit de bergen mee te nemen voor eigen tuin. Niet doen! Vele soorten zijn beschermd (let op de aanplakbiljetten in het desbetreffende land) en het succes van verzamelde planten is miniem.

Planten uit het wild gaan dood

Planten die je in de natuur verzamelt, gaan meestal spoedig na het planten dood. Een van de belangrijkste oorzaken is, dat veel rotsplanten zeer diep wortelen, zodat het vrijwel onmogelijk is ze ongeschonden uit de grond te krijgen.

Bezoek een speciale kwekerij

In ons land zijn enkele zeer goed gespecialiseerde kwekerijen van rotsplanten. Daar worden de planten uit zaad of door stek vermeerderd. en opgekweekt in potjes, zodat ze gemakkelijk te verplanten zijn.

muurtuinEen muurtuin als afscheiding

Een los gemetseld muurtje met ruime en open voegen en hier en daar een ruimte waarin kan worden geplant, is niet alleen een geschikte afscheiding, maar biedt ook mogelijkheid diverse rotsplanten toe te passen.

Mini-rotstuinen in bakken

In troggen en bloembakken kunnen heel goed rotsplanten worden toegepast. Zeer belangrijk is een goede waterafvoer, o.a. door voldoende afvoergaten en een drainagelaag van puin.

Tegen te veel vocht

De meeste rotsplanten hebben ‘s winters meer hinder van te veel vocht dan van vorst. De meest gevoelige soorten worden beschermd door een glasplaatje of een stukje doorzichtig plastic, dat op stokjes op enige afstand boven de plantjes wordt bevestigd. Regelmatige controle is gewenst.

Niet te veel water tegelijk

Wanneer het lange tijd achtereen droog is, zal het nodig zijn rotsplanten te gieten. Niet zoals in de tuin in één keer een flinke hoeveelheid geven, maar liever dagelijks tegen de avond zoveel dat de aarde voldoende vochtig is gemaakt.

Wieden is het advies

Natuurlijk komt er ook onkruid tussen rotsplanten. Dit zul je regelmatig en vooral in een vroeg stadium moeten weghalen. Denk je eraan de planten zelf zo min mogelijk te verstoren.?!

Af en toe split geven

Het steengruis of split tussen de planten zal in de loop van de tijd in de grond wegzakken. Daarom is het nodig deze splitlaag af en toe eens aan te vullen.

 

%d bloggers liken dit: