Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Zelf een tuinbank en tuin tafel maken

tuinbank-makenZelf tuinbanken maken is een aardig karweitje en het kan nogal wat geld besparen. Voor moeilijke constructies moet men een vakbekwaam timmerman zijn, maar aan het eenvoudige meubilair warden minder hoge eisen gesteld dan aan de meubels in huis. 

De tuinbank

De eenvoudigste manier om een tuinbank te maken is het metselen van twee stenen zuiltjes op een betonnen funderingsplaat. Ze worden van bakstenen gemaakt, van betonstenen of van blokken natuursteen. Een goede zithoogte is 45 cm.

Zaag na het bouwen van de pilaartjes vier planken van 35 x 150 mm, maak ze zo lang dat ze aan e1ke kant 150 mm uitsteken. Schroef de planken op drie latjes van 50 x 75 mm, een voor het midden en een aan elk eind. Laat tussen de zitplanken een opening van ca. 10 mm breedte.De houten zitting kan los op de zuiltjes warden gelegd of er met pluggen en schroeven op vast warden gemaakt.

Varianten

Wilt u een leuning aan de hiervoor omschreven bank, schroef dan twee of drie balkjes tegen de achterkant van de stenen pilaartjes. Als we dan een paar planken van dezelfde afmetingen als de zitting tegen de balkjes timmeren, is de leuning al klaar.

Zo kan het plan voor de hierna omschreven picknickset gebruikt worden om een losse houten bank te maken. Door de poten dichter bij e1kaar te zetten kan men er zelfs stoelen van maken.

Het geraamte wordt in elkaar gezet als bij de picknicktafel, maar we geven de poten aan één kant van het onderstel een verticale stand. We zagen ze recht af en laten twee poten langs de bovenregel rechtdoor lopen om er een leuning van te maken.

Bevestig aan de uitstekende leuningstijlen planken of latjes op een afstand van ca. 10 mm uit elkaar. Door op de bovenregels latten te spijkeren wordt de zitting gevormd.

Een picknickset

Bij de veel voorkomende picknicktafel met aangebouwde banken warden de onderdelen eenvoudig op elkaar geschroefd. De tafel rust 0p drie schragen van 35 x 62 mm dik hout. Elk schraag bestaat uit een bovenregel met twee naar buiten staande poten. Voor het tafelblad worden op de schragen geschaafde planken geschroefd van 35 x 150 mm. De zittingen bestaan uit telkens twee planken die op regels van 35 x 62 mm worden bevestigd. Deze zijn weer op ca. 45 cm boven de grond aan de poten geschroefd.

Schragen. Teken op een paar balkjes zes poten af van 76 cm lang en zaag ze af. Werk de onder en boveneinden bij in een hock van 45″ met gebruikmaking van een verstekbak. Zaag 91,5 cm lange stukken af van dezelfde balkjes en werk ook hiervan de einden bij, zodat men straks zijn knieen niet kan stoten.

Leg telkens twee poten op de grond met de bovenregel erop. Maak er gaten in waarin bouten van 10 mm doorsnede passen. Steek bouten in de gaten en draai de moeren redelijk vast op de sluitringen. Zo worden alle drie de potenstellen in elkaar gezet. Eerst als de hele tafel in elkaar zit worden de moeren stevig vast gedraaid.

Banken. Teken en zaag drie lengten van 150 cm af van geschaafd plankhout en werk de einden schuin bij. Ze worden gebruikt om de zittingen te ondersteunen en de schoren te vcrsterken.

Leg een schraag op de grand met de banksteunen eroverheen. De laatste moet aan beide kanten even ver uitsteken. De afstand van de bovenkant van de steun tot aan het ondereind van de poten bedraagt 45 cm.

Boor net als bij de bovenregel gaten door de steun en de poten en zet het geheel vast met bouten, sluitringen en moeren. Maak zo de twee andere steunen aan het schraag vast.

Tafel. Zaag de planken af van 35 x 150 mm op een lengte van 150 cm om er het tafelblad en de zittingen van te maken. Maak passende schroefgaten aan het eind en in het midden van iedere plank. Maak dan de andere planken van de zittingen en de tafel vast. Houd een ruimte van 10 mm vrij tussen de planken. Alle planken steken een stukje over de twee buitenschragen heen.

Boor een gat van 35 mm diameter in het midden van de tafel om er de stok van een parasol in te kunnen steken. Het ondereind van de stok kan men eenvoudig in het gras steken of anders wordt hij in zijn eigen parasolsteun geplaatst Strijk depicknickset af met buitenbeits of blanke lak en laat hem goed drogen.

Het plan van deze picknickset is ook te gebruiken om er een tuintafel van te maken. De banksteunen worden dan korter gemaakt, zodat ze niet buiten de schragen uitsteken en alleen dienen om het onderstel steviger te maken. In de lengte tussen de middensteunen wordt een extra schoor aangebracht. Deze wordt met een halfhoutverbinding aan de middenschraag gezet en aan de eindschragen vastgeschroefd.

 

Meer doe-hetzelf projecten? Klik hier

Klik hier voor de bouwtekeningen

Klik hier voor de bouwtekeningen

%d bloggers liken dit: