Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Tuinonderhoud in december

tuinonderhoud_decemberBol en knolcontrole in december

De knollen en bollen van dahlia’s, knolbegonia’s, gladiolen enz. moeten regelmatig op schimmels worden gecontroleerd. Aangestoken plekken worden verwijderd. Het kan zijn dat de bewaarplaats te vochtig is. Gladiolen krijgen vaak bruine vlekken. Die bollen kunt u dan beter maar weggooien (daar valt in het voorjaar niet veel meer van te verwachten). Een te koude bewaarplaats, met bovendien ook nog te vochtige lucht, veroorzaakt zo goed als zeker  slechte resultaten. De temperatuur mag bij voorkeur niet onder de 8 graden komen. Bij onverwarmde schuurtjes of hokken kunnen bij droog en zonnig weer ramen of deuren worden opengezet om te luchten. Als ze niet op deze wijze kunnen worden bewaard, brengt een droge vliering of zolder of andere droge en koele plaats mogelijk uitkomst.

Het gazon in de winter

Als het gazon bevroren of besneeuwd is, mag er in geen geval overheen worden gelopen. Doet u dit wel, dan kan dit lelijke bruine plekken, die tot laat in het voorjaar zichtbaar blijven, tot gevolg hebben. Verder hebben sneeuw en ijs geen nadelige  invloeden op gras, mits het smeltwater goed weg kan zakken. Als dat in plassen op het gazon blijft staan, moet de grond met een verticuteerhark of iets dergelijks belucht of ontlucht worden.

Kerstster en azalea

De kerstster en azalea zijn in december favoriete planten. Als u lang plezier van u azalea wilt hebben, zet u hem niet op een smalle vensterbank boven de verwarming. Aan 15 graden heeft de plant meer dan genoeg (de kamertemperatuur is eigenlijk al veel te hoog en daarom kunt u hem ‘s nachts beter op een wat koelere plaats zetten). De knoppen van de azalea worden af en toe apart nog met lauw water besproeid. En bovendien heeft deze plant ook nog veel licht nodig. De kerstster is wat minder gevoelig voor hogere temperaturen. Ook deze plant heeft dagelijks water nodig. Het blad mag worden besproeid. De wetenschappelijke naam van de kerstster luidt: Euphorbia pulcherrima.

Fruitbomen snoeien

December is de beste maand voor een uitdunnings en verjongingskuur. U kunt daarmee het beste met de langzaam groeiende soorten beginnen (de sneller groeiende kunnen ook nog in januari en februari worden gesnoeid). De buiten temperatuur mag niet lager liggen dan 4 graden, omdat bevroren hout gemakkelijk splintert en grotere wonden achterlaat. Wie nog niet voldoende ervaring met snoeien heeft opgedaan, kan zich misschien beter nog een keer laten helpen door een ervaren vakman of dit werkje uitbesteden. Ziekte en afgestorven takken moeten er het eerst uit. Als takken over elkaar heen groeien en elkaars licht wegnemen, haalt u de zwakste takken weg. U onderbreekt het snoeien regelmatig om op een afstandje de voorlopige resultaten te bekijken. Waterloten aan de hoofdtakken, die verticaal naar boven groeien, worden zonder uitzondering weggenomen. Aan de zijtakken zit het meeste vruchtdragend hout. Daarom snoeit u daar alleen als de twijgen te dicht op elkaar zitten. Alle grotere snoeiwonden worden met een speciaal wondsluitenmiddel behandeld.

%d bloggers liken dit: