Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Tuintips voor februari | de-tuin.com | alles over de tuin
Tuintips voor februari
0%Overall Score
Reader Rating 0 Votes
0%

tuintips februariAlgemene werkzaamheden

Tuingereedschap controleren. Het smeren en grondig schoonmaken verlengt niet alleen de levensduur maar gereedschap dat goed in orde is werkt u ook beter en gemakkelijker.

Preventieve insektenbestrijding in uw fruittuin

Gemummificeerde vruchten verwijderen. Korstmos, losse stukjes schors en gewoon mos afschrapen. Door monillia aangetaste bomen snoeien (het liefst tot op het gezonde hout).

Kerse-, appel en perenbomen kunnen nu worden veredeld.

 

Een regenton

De regenton is, zoals vele andere dingen, weer volledig in ere hersteld. U kunt daar uw watervoorraad voor drogere tijden in opslaan. Bovendien is zacht regenwater beter voor de planten dan leidingwater, vooropgesteld dan dat het niet te zuur is. Men vindt regentonnen weer volop in de handel, maar u kunt ook een oude ton leuk beschilderen of een regenvat metselen van betonblokken of iets dergelijks. Vergeet vooral de overloop niet (stilstaand water gaat gauw stinken).

Natuurbescherming in de tuin

De vleermuizen staan boven aan de lijst van beschermde zoogdieren. Vooral doordat het voor deze, in de nacht actieve, vliegende artiesten zo moeilijk geworden is zich ergens behoorlijk te nestelen, is hun aantal sterk teruggelopen. Vleermuizen wonen in natuurlijke holen en oude holle bomen. Ook in ruïnes van gebouwen houden ze zich graag op. U kunt de vleermuizen helpen door speciale slaapplaatsen voor ze te creëren. Bij het plaatsen moet u er rekening mee houden dat dieren de plek goed moeten kunnen aanvliegen en er een vrijstaande boomstam in de nabijheid staat. Vooral in de winter zijn de dieren op absolute rust aangewezen, aangezien ze anders uit hun winterslaap ontwaken, waardoor ze verzwakken. Aangezien vleermuizen insekteneters zijn kunnen ze zich in uw tuin heel nuttig maken.

Kamerplanten die te groot zijn geworden

Kamerplanten kunt u het best in het voorjaar verpotten. De meeste planten beginnen dan weer aan een nieuwe groeiperiode en hebben omstreeks die tijd de beste kans om zo’n ingreep te overleven. Maar doe het wel alleen indien het echt noodzakelijk is. Het verpotten is pas dan nodig als er een behoorlijk aantal dikkere wortels door het gat in de pot heenkomen. Dat geeft dan gelijk aan dat u de pot minstens een maat groter moet nemen en met verse aarde moet opvullen.

De plant wordt voorzichtig uit de pot geklopt. Als u mogelijk de wortels kunt beschadigen slaat u de oude pot gewoon doormidden. Met de andere hand houdt u de plant met uw vingers tegen de kluit aan vast. Als dat gelukt is legt u onder in de nieuwe pot een grotere scherf met de bolle kant naar boven. Als u een pot van aardewerk gebruikt moet u die vooraf al eerst een paar uur in het water hebben gelegd (gebruikt of nieuw). Gebruikte potten moeten trouwens ook van te voren grondig met heet sodawater worden afgeschrobd (in de poreuze wand kunnen zich namelijk ongewenste ziektekiemen hebben vastgezet). De kluit met de te verpotten plant wordt vervolgens goed uitgeschud en eventueel nog even in een emmer water gezet. In de nieuwe pot komt dan eerst wat aarde, dan de kluit en dan verder opvullen met aarde. Vooral aan de potrand moet de aarde met de duimen goed worden aangedrukt. Ten slotte nog wat water geven en het is gedaan. Gebruik geen grotere pot dan noodzakelijk en houd de plant ook nog een poosje uit de zon.

Voedsel voor uw fruitbomen

Indien uw fruitbomen altijd weinig vrucht dragen, is er misschien iets mis met de grond. De zuurgraad, pH waarde, kan fout zitten en er kunnen ook te weinig voedingsstoffen in de grond zitten.

De ideale pH waarde ligt tussen 6 en 7, in de neutrale zone dus. Zure grond met een lage pH waarde kunt u met kalk tot een normale waarde brengen. Zachte, koolrijke krijtkalk heeft bewezen hiervoor uiterst geschikt te zijn en snel te helpen. U kunt de kalk de hele  winter door opbrengen. Bemesten kunt u het beste met stalmest of soortgelijke langzaam inwerkende mest, aangezien de bomen gedurende hun rustperiode maar spaarzaam voedsel opnemen en een teveel anders in het grondwater terecht zou komen. Jonge bomen, waarvan het grootste deel van de wortels nog vlak bij de stam zit, kunt u bemesten door de mest vlak onder te graven. Bij oudere bomen zijn de wortels reeds breed uitgelopen. Daar liggen de voedsel opnemende wortels wel tot aan of buiten de omtrek van de boomspiegel. In het bereik van de boomspiegel graaft u een ondiepe geul van ca. 50 cm breed en ca. 15 cm diep en daar komt de mest dan in. U kunt de geul dan met b.v. wat graszoden toedekken.

 

%d bloggers liken dit: