Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Uw gazon: 6 tips om een weelderig groene graszee te creëren in uw tuin

gazononderhoudVul putten in uw gazon op

Minder goed groeiende, gele of dode plekken in uw gazon kunnen wijzen op een ziekte of ongedierte, maar het kan ook betekenen dat daar een kuil in de grond zit. Dat is waarschijnlijk het geval als de vlekken vooral verschijnen na hevige regenval, omdat gras nogal snel verstikt of rot als het in een plas water blijft staan. Vul de put in dat geval op met een laag compost of fijne aarde waaraan u een beetje graszaad hebt toegevoegd. Na ongeveer twee weken zou het nieuwe gras tevoorschijn moeten komen.

Gebruik het grasmaaisel

Als u een grasmaaier met een mulchsysteem hebt die het gras in kleine deeltjes maalt en die op het gras achterlaat, hoeft u niet meer zoveel meststoffen te gebruiken, vaak amper de helft. Met zo’n grasmaaier bespaart u dus tijd en moeite doordat u niet zoveel chemische meststoffen hoeft te kopen en te verspreiden.

Houd uw gazon gezond

De meeste gazons hoeven slechts eenmaal per jaar geverticuteerd te worden om de drainage te verbeteren en de grond los te maken, maar het is belangrijk dat u dat op het juiste tijdstip doet, afhankelijk van waar u woont en welke grassoort u hebt. Sommige grassoorten kunt u het beste aan het begin van het groeiseizoen aanpakken, andere pas aan het einde.

Deze behandeling hoeft u niet veel te kosten en is niet moeilijker dan het gras maaien. U kunt een verticuteermachine huren (misschien willen uw buren de kosten wel delen en meteen ook hun gazon behandelen). Strooi daarna meststoffen op uw gras, maai het gras voortaan minder dicht bij de grond af en u zult trots kunnen zijn op uw gazon.

Geef uw gazon een opkikker

Als u uw gazon elke week tot een redelijke hoogte maait met een grasmaaier met mulchsysteem en uw gazon af en toe verticuteert, is het waarschijnlijk niet eens meer nodig regelmatig te bemesten. Als u vindt dat uw gazon er een beetje onfris begint uit te zien, kunt u in het begin van de zomer zeewierextract of meel toevoegen, waardoor uw gazon er in een wip frisser zal uitzien.

Maak u geen zorgen als uw gras er na een droge periode bruin begint uit te zien. Eén stevige bui volstaat meestal al om het opnieuw groen te maken.

Verjaag mollen

Dierenliefhebbers vinden het waarschijnlijk schattige diertjes, maar ze zijn een echte nachtmerrie voor wie zijn gazon er piekfijn wil laten uitzien. Er bestaan al net zoveel apparaten om u te verlossen van mollen als er molshopen op uw gazon te zien zijn, en de ene oplossing is doeltreffender dan de andere. Als er veel beweging in uw tuin is, is de kans kleiner dat mollen uw tuin zullen uitkiezen, omdat ze niet van trillingen houden. Als u dus in de zomer tweemaal per week het gras maait, is de kans groot dat de mollen koppijn hebben en een ander plekje zoeken. Ze vinden het ook helemaal niet leuk als u in hun gang een sterke geur verspreidt, zoals van mottenballen, knoflookpoeder of ontsmettingsmiddel met citrusgeur. Een plastic windmolentje voor kinderen is vaak net zo doeltreffend als speciaal ontworpen apparaten die ultrasone geluiden produceren om mollen te verjagen.

Laat gele vlekken u niet op stang jagen

Als u een hond hebt en uw gazon is bezaaid met gele of bruine vlekken, zou de oorzaak de urine van uw hond kunnen zijn. In het slechtste geval moet u de plekken opnieuw inzaaien. Het probleem is de stikstof in de urine. Hoewel er ook in de meeste meststoffen stikstof zit, is de concentratie in onverdunde urine te hoog voor het gras en daarom sterft het af. Sommigen denken dat er in de urine van teven een stof zit die het nog erger maakt, maar waarschijnlijk is de schade bij teven groter doordat zij op één plek urineren terwijl de reuen veeleer ‘markeren’.

Wat is de beste oplossing? Naar het schijnt kunt u de pH van de urine van uw hond veranderen door de voeding te wijzigen, maar dat is zelden echt doeltreffend en bovendien brengt u zo mogelijk de gezondheid van uw hond in gevaar. De enige betrouwbare oplossing is de urine te verdunnen en dat kunt u op twee manieren doen. De meest efficiënte is zo snel mogelijk water te gieten over de plek waar uw hond heeft geplast en dan bedoelen we echt binnen enkele minuten. In mindere mate helpt het uw hond meer water te laten drinken door natte voeding te geven of droge voeding te mengen met water. De hond zal vaker urineren, maar de concentratie aan stikstof in deurine zal lager zijn. Sommige rassen veroorzaken meer schade dan andere, maar in het algemeen is de combinatie van een hond houden en een perfect gazon onderhouden moeilijk.

%d bloggers liken dit: