Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


vogelhuisjes maken

Zorgen voor de vogels in de tuin ( vogelhuisje maken)

vogelhuisje

Het nestkastje

Vogelhuisjes kunnen worden gemaakt van pakketjes die door verschillende verenigingen op het gebied van de natuurbescherming worden verkocht. Ze geven ook werkbladen voor verschillende modellen kastjes uit met de soort vogel samenhangen.

Als u het vogelhuisje zelf maakt, gebruik dan blank gezaagd hout van 20 mm dikte of watervast triplex van ongeveer dezelfde afmetingen en zaag het met de kapzaag op maat. De afmetingen van het afgebeelde vogelhuisje voor mezen en anderevogelhuisjekleine vogels zijn: bodemplank 115 x115 mm, voorplank 160 x 150 mm, zijvlakken 125mm breed aan de voorzijde en 235 mm aan de achterzijde, dak 165 x 190 mm, aflopend naar de voorkant over de schuin verlopende zijmanden en een achterplank van 185 x 300 mm. Zaag nog twee latjes af van 15 x 160 mm en schuur alle zaagsneden mooi glad.

Boor verder de volgende gaten: 32 mm diamer (afhankelijk van de soort vogel), als vlieggat in de bovenhelft van de voorplank; eronder op 10-15 mm afstand een gat van 6 mm voor het zitstokje en ten slotte twee gaten van 6 mm in de bodemplank voor eventuele afwatering. Boor dan nog schroefgaatjes voor aan de boven en onderzijde van de achterplaat.

Zet het vogelhuisje met spijkertjes en lijm in elkaar, behalve het dak. Steek een 100 mm lang stokje in het gaatje onder het vlieggat en zet het vast. Zet een latje tegen de achterplank op de zijschotjes, zodat er een ventilatieopening wordt gevormd. Zet het dak vast tussen dit latje en een tweede, na de achterrand van het dak schuin te hebben bijgewerkt.

Zet het vogelhuisje aan de voorkant vast met een schroefoog, zodat hij weer gemakkelijk los te maken is. Elk jaar moet het dak na de broedtijd eraf worden gehaald om het nestkastje schoon te maken ( zo nodig met water, maar nooit met reinigingsmiddel).

Beits het vogelhuisje aan de buitenkant. Hang het vogelhuisje buiten bereik van katten op met het vlieggat naar het oosten.

Vogelbadjes

Als gietvorm voor een betonnen vogelbad kan een ronde ijzeren deksel van een vuilnisvat, een wasketel of een ander vat dienen. Zet de deksel ondersteboven op het vat en bekleed hem met plastic doek. Maak wat betonmortel aan en spreid het in een laag van 2 cm dikte uit over de binnenkant van de deksel. Leg er dan een stukje op maat geknipt kippengaas overheen en breng weer net zo’n dikke laag beton aan.

Heeft u een tweede (vuilnis) vat dat schuin toeloopt, dan zet u het ondereinde erin of drukt u met een schijf hout in de mortel om de drinkbak te vormen. Vul eventuele oneffenheden aan met cement en werk met een troffel de rand af. Als de mortel hard begint te worden, haalt u de binnenvorm eruit.

Het badje kan in de tuin op een stuk boomstam of op een paar stenen worden opgesteld. Houd het water schoon en ‘s winters vrij van ijs. Borstel van tijd tot tijd de bodem af.

Voedertafels

Een voedertafel wordt gemaakt van een plankje waarop langs de rand latjes worden getimmerd. De tafel wordt boven op een paal gezet. Deze komt ca. 1,5 m boven en ten minste 0,5 m in de grond. Zet de tafel vrij van de omringende beplanting, Zodat de vogels ongehinderd af en aan kunnen vliegen. Aan de plank kunnen vetbollen en netjes met pinda’s worden gehangen.

Wilt u niet zelf een vogelhuisje maken maar gewoon een kopen? Dan zijn dit leuke alternatieven:

 

 

%d bloggers liken dit: