Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


wat kunt in september in de tuin doen

Nu of later bemesten

Stalmest is prima geschikt om in de grond ingegraven te worden. Zorg, dat u die tijdig aanschaft, zodat u er wat van kunt opslaan. Mest kan op een hoop worden bewaard en met het grond worden afgedekt. Op die manier hebt u het altijd bij de hand wanneer u het ergens de grond in wil hebben. Voor het gazon is stalmest minder geschikt, omdat die te grof is. Ook bol en knolgewassen houden niet van stalmest. Voor die bedden hebt u pas in het voorjaar, als de knollen al zijn uitgegraven, mest nodig.

 

Maak een tuinschets

Wanneer u bol en knolgewassen voor het komende voorjaar gaat uitzoeken, die planten dus die u in de herfst al moet planten, dan kunt u van te voren beter een schets van de ter beschikking staande plekjes maken. Zo’n schets kunt u dan in uw tuindagboek bewaren. Het is werkelijk niet goed om jaar in jaar uit dezelfde planten op dezelfde plaats te zetten. Dat bevordert de toename van ongedierte en plantenziekten, terwijl ook de grond vaan te eenzijdig wordt uitgemergeld. Vooral tulpen zijn hier erg gevoelig voor. Allerlei virusziekten veroorzaken verminkingen en uitblijven van de bloei.

Als het toch eenmaal zover gekomen is, kunt u een desinfecterend middel op de grond toepassen, maar het is natuurlijk veel beter om tijdig maatregelen te nemen. Een goed tuincentrum levert gezond en gedesinfeteerd plantengoed af, waardoor u met de plantenafwisseling goede resultaten kunt bereiken.

 

Tips voor september

Vergeet niet een plastic zak over de tomatenplanten te trekken. Op die manier maakt u ten gunste van de laatste vruchten optimaal gebruik van de zonnestralen en houdt ‘s avonds en ‘s nachts de dagwarmte tegelijk wat vast. Na het plukken rijpen de tomaten weliswaar nog wat na, maar groeien doen ze dan niet meer.

Tweejarigen voor de volgende zomer

Nadat u de eenjarige zomerbloemen gecomposteerd hebt, spit u de kale grond goed om en zet er dan zogenaamde tweejarige planten in. U kunt zulke zaden kopen, maar als u ze in de zomer zelf hebt uitgezaaid kunnen ze nu het ‘wachtbed’ uit, ¬†waarin ze geplant werden na het zaaien in kisten of bakken. Laat echter wat plantjes achter in uw wachtbed of koude kas, dan is er in het voorjaar nog wat reserve voor de exemplaren die het in de winter buiten niet goed hebben gedaan. Als u van het begin af aan goed water geeft krijgen de tweejarigen nog voor de winter wortels.

Tot de tweejarigen rekent men o.a. muurbloemen, viooltjes, duizendschoon, IJslandse papavers, madeliefjes, vergeet-mij-nietjes, klokjes, anjers en vingerhoedskruid.

 

%d bloggers liken dit: