Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


woekerend speenkruid

speenkruidV: In de lente wordt mijn tuin telkens opnieuw overwoekerd door speenkruid, waarna het plantje volledig verdwijnt. Het wordt elk jaar erger. Wat is hier de oorzaak van en hoe kan het plantje helemaal uitgeroeid worden?

A: Speenkruid behoort tot de boterbloemfamilie en is een lief bodembedekkertje dat vooral rijkelijk bloeit als het weer in april niet te warm is. De naam heeft betrekking op de knotsvormig opgezwolen reserveknolletjes aan de wortels. Dat het speenkruid tegen de zomer verdwijnt is de normaalste zaak van de wereld, zo zit de levenscyclus van dit plantje met stervormige gele bloempjes nu eenmaal in elkaar. Het groeit vooral op vochtige en voedselrijke grond, met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen. Meestal komt het samen met andere planten in uw tuin terecht.

Op zich doet het plantje geen kwaad, vooral omdat het later in het seizoen verdwijnt. U zou kunnen wieden, maar dat is vermoedelijk onbegonnen werk, omdat uw hele tuin er vol mee staat. Bovendien moet dat wieden erg zorgvuldig gebeuren, want uit elk stukje reserveknol kan weer een nieuw plantje groeien. Dat het plantje gegeten kan worden en vroeger, uitsluitend in jonge toestand, omwille van het hoge vitamine C-gehalte als middel tegen scheurbuik werd aangewend, is u vermoedelijk maar een schrale troost.

Als u het bestrijden wilt, moet dat gebeuren wanneer het plantje zijn maximale bladontwikkeling heeft, in april of mei. Jammer genoeg is er geen enkel uitverkoren middel voorhanden. In gazons wordt het bestreden met de werkzame bestanddelen MCPA en MCPB, die ook andere planten vernietigen. Misschien moet u gewoon proberen zo goed mogelijk te wieden en leren ervan te houden, want ik zie geen mirakeloplissing voor uw probleem. Bij mij groeit er speenkruid tussen mij hosta’s. Zij ontwikkelen hun blad juist na de bloei van het speenkruid. De combinatie is in die zin voordelig dat het speenkruid een vleugje kleur in de tuin brengt, voor de Hosta’s hun schitterend blad tentoonspreiden.

%d bloggers liken dit: